zaterdag 25 juli 2015

Horend Goed vertelt over bijzondere Oortjes

Vervolg bijzondere Oortjes….
Het serviesje uit de Franse tijd werd gebruikt als er iets te vieren viel……
En er wás wat te vieren!
Marijtje en Jan hadden nét het huwelijk van hun 20-jarige zoon Eelke beleefd, toen Marijtje zwanger bleek! Alhoewel Marijtje al ‘wat op leeftijd’ was, 40 jaar, werd op 06.06.1920 hun zoon Frederik Klokkemeijer geboren. Sandra’s opa.
Het echtpaar kon hun geluk niet op, weer een gezonde baby! Jan werkte inmiddels als metselaar en kon gelukkig zijn gezin goed onderhouden.
Marijtje maakte het thuis gezellig en spaarde een prachtig theeservies bij elkaar wat ooit gemaakt werd in Maastricht, waarschijnlijk in opdracht van een koffie-of theehandelaar.


20150721_101425053_iOS


De Oortjes van dit serviesje zijn niet heel bijzonder, maar voor de werkhanden van Jan nogal klein. Het serviesje is ragdun, prachtig gedecoreerd en nog redelijk compleet. In die tijd toen, géén theezakjes, maar losse thee uit een theebusje. Met een mooi zilveren theeschepje. De theepot stond op een bijzonder theelichtje. Dit theelicht brandde op olie. Aan vier zijden was er een wit porseleinen tafereeltje te zien, wat héél prachtig te zien was als het lichtje brandde. Deze tafereeltjes heten lithografieën. Eigenlijk een soort toverlantaarn, en de kleine Freek vond het práchtig om er naar te kijken.
Een theezeefje was nodig om de theeblaadjes uit de thee te zeven.
Geluk leek heel gewoon, al was het harde werken aan de orde van de dag en je moest een beetje geluk hebben met de gezondheid……
Volgende keer een sprong in de tijd en wordt vertelt over wéér een ander Oortje!
Heeft u een bijzonder verhaal over uw Oortjes? Kom even binnen bij Horend Goed in krommenie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten