donderdag 19 maart 2015

Hoortoestellen en vergoedingen

De vergoedingen van zorgverzekeraars bij de aanschaf van een hoortoestel zijn er met de introductie van het nieuwe vergoedingensysteem in 2015 niet inzichtelijker op geworden. Sinds januari vorig jaar wordt via een vragenlijst vastgesteld uit welke categorie u een hoortoestel kunt kiezen. Het kan echter voorkomen dat een hoortoestel dat volgens het protocol is vastgesteld niet aan uw wensen voldoet. Bij een deel van de verzekeraars is het dan niet toegestaan zelf bij te betalen aan de aanschaf van het hoortoestel. Hoe zit het precies met de vergoedingen?

De regels omtrent de vergoedingen

De overheid heeft bepaald dat 75% van de aanschafkosten van het hoortoestel dat u nodig heeft, vergoed wordt uit de basisverzekering. U heeft dus een vaste eigen bijdrage van 25%. De aanschaf van een hoortoestel gaat ten koste van het eigen risico. Bij de meeste zorgverzekeraars heeft u alleen recht op deze vergoedingen als u kiest voor een hoortoestel uit de juiste categorie. Dit wordt middels een protocol vastgesteld. Het klinkt crue, maar volgens de regels moet u daarnaast een gehoorverlies hebben van minimaal 35 dB om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Toch optimale keuzevrijheid

U ziet het: de vergoedingen van zorgverzekeraars voor de aanschaf van een hoortoestel zijn sterk gereguleerd. Het lijkt erop dat u door deze regels wordt beperkt in uw keuzevrijheid. Als u zelf uw hoortoestel aanschaft, bent u echter vrij om uw eigen keuze te maken.

Vrij in uw keuzes als u zelf uw hoortoestel aanschaft

Het kan zo zijn dat een hoortoestel dat u volgens het protocol zou moeten nemen niet aan uw wensen voldoet.  Het staat u dan vrij om een ander hoortoestel te kiezen. Bij sommige zorgverzekeraars hebt u dan geen recht meer op een vergoeding, maar dit verschilt per zorgverzekeraar. Soms kunt u de nota alsnog indienen en vragen om een vergoeding. Horend Goed kan dit ook voor u doen. De zorgverzekeraar bepaalt aan de hand van de polisvoorwaarden of zij de kosten vergoeden. Horend Goed zal u informeren over deze kosten en samen met u een passend hoortoestel selecteren, zodat u niet voor verassingen komt te staan.


zorgverzekeringen
Met alle zorgverzekeraars een betalingsregeling


Met alle zorgverzekeraars een betalingsregeling
Horend Goed heeft met alle zorgverzekeraars een contract of een betalingsregeling. Ook de kleine ‘in het oor hoortoestellen‘ worden door verzekeraars vergoed. Bij de juiste keuze van een hoortoestel bent u dus verzekerd van een vergoeding van 75%.
In bovenstaande uitleg is overigens niet de aanvullende verzekering meegenomen. Sommige aanvullende verzekeringen bieden meer vergoeding voor de aanschaf van een hoortoestel. Uw specifieke situatie bespreekt  Horend Goed graag met u in de hoorwinkel in Krommenie.
om contact met ons op te nemen zijn wij te bereiken op 075-2025205




Geen opmerkingen:

Een reactie posten