vrijdag 10 november 2017

Tinnitus! Gepiep en gesuis in uw oren

Tinnitus! Gepiep en gesuis in uw oren

TinnitusWat is dat gepiep en gesuis in uw oren?

Veel mensen ervaren tinnitus als gepiep of gesuis in hun hoofd of oren, maar in feite kan het vele verschillende vormen aannemen. U kunt een zoemend, gonzend of fluitend geluid ervaren. Sommige mensen beschrijven het zelfs als de sensatie van een bruisende oceaan. Het kan continu of onderbroken zijn en u kunt het in één of beide oren waarnemen. En u hoort het wellicht zelfs in uw slaap.
Tinnitus is voor de meeste mensen een subjectief geluid. Dit betekent dat alleen de persoon die het heeft het kan horen. Het kan zacht of hard zijn. Tinnitus ontstaat binnen in het hoofd en kan opeens ontstaan of geleidelijk.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Tinnitus is een symptoom, niet een ziekte. Er zijn vele mogelijke oorzaken voor tinnitus waaronder blootstelling aan luide geluiden, een oorsmeerprop en een reactie op medicijnen. Soms zijn er echter geen duidelijke redenen waarom mensen tinnitus ontwikkelen.

Tinnitus en de hersenen

Wat creëert deze perceptie van geluid wanneer er geen geluidsbron aanwezig is? Geluidsgolven verplaatsen zich door de gehoorgang naar het midden- en binnenoor. De haarcellen in het binnenoor helpen de geluidsgolven om te zetten in  elektrische signalen die vervolgens naar de hersenen worden geleid. De hersenen zetten de signalen om in nuttige informatie zodat u de geluiden die u hoort, kunt interpreteren. Als de haarcellen beschadigd raken, krijgen de hersenen niet de juiste signalen die ze nodig hebben. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de beschadiging van de haarcellen.
Experts vermoeden dat tinnitus te maken heeft de hersenen die zich proberen aan te passen aan een verlies van haarcellen. De hersenen interpreteren de verminderde signalen van het oor verkeerd, wat een perceptie van geluid tot gevolg heeft, ofwel tinnitus.
Uw emotionele reacties kunnen beïnvloed worden door de manier waarop u over uw tinnitus denkt. De hersenen interpreteren het tinnitusgeluid mogelijk als iets dat schadelijk voor uw welzijn is. Als u reageert op tinnitus als een bedreiging, kunt u gestrest raken en angstig worden. De stress en angst die u voelt kunnen ervoor zorgen dat u het tinnitusgeluid als nog hinderlijker ervaart. Dit is een begrijpelijke en menselijke reactie.

Wat heeft tinnitus te maken met gehoorverlies?

Tinnitus en gehoorverlies zijn vaak onderling verbonden. Naar schatting heeft 90% van de mensen die aan tinnitus lijdt last van enige mate van gehoorverlies. Sommige mensen met tinnitus denken misschien dat hun gehoorprobleem door tinnitus wordt veroorzaakt, maar in feite kan het veroorzaakt worden door een gehoorverlies. Het gehoorverlies wordt vaak veroorzaakt door beschadigde haarcellen in het binnenoor.
Hoortoestellen zijn nuttig voor veel mensen die aan tinnitus lijden. Hoe beter u hoort, hoe minder de tinnitus u op zal vallen. Met hoortoestellen hebben uw hersenen andere geluiden om naar te luisteren, waardoor uw tinnitus minder opvalt.

Welk effect heeft tinnitus op mijn leven?

Wat de oorzaak ook is, tinnitus heeft vaak een aanzienlijke invloed op de dagelijkse activiteiten. Sommige mensen die tinnitus ervaren kunnen het meestal negeren en laten het hun dagelijkse activiteiten niet verstoren. Voor anderen kunnen de symptomen van tinnitus zo erg worden dat ze er zelfs ’s nachts niet van kunnen slapen. En een slechte nachtrust heeft de volgende dag weer een negatieve uitwerking en zodoende kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Als u symptomen van tinnitus waarneemt, is het belangrijk voor uw algehele gezondheid dat u hulp zoekt. Hoewel uw tinnitus niet volledig over kan gaan, kunnen kleine veranderingen het leven met tinnitus draaglijker maken.

Tinnitus onder controle krijgen?hoortoestel met tinnitus maskeerder

Er bestaat niet één enkele benadering voor iedereen. Het kan zijn dat u verschillende combinaties van technieken uit moet proberen voordat u vindt wat het beste voor u werkt.
Door naar verschillende soorten geluid te luisteren kan het zijn dat uw aandacht van uw tinnitus wordt afgeleid en dat het u verlichting biedt. Dit kan naar een geluidsgenerator zijn, een apparaat voor naast uw bed dat verschillende geluiden kan spelen om tinnitus te verminderen. Of muziek, rustgevende muziek of natuurgeluiden kunnen het contrast tussen tinnitus en rustige omgevingen verminderen. Hoortoestellen, kleine apparaatjes voor de oren die geluid versterken. Meer geluid zorgt ervoor dat tinnitus minder opvalt. Of combinatie toestellen, hoortoestellen met speciale programma’s voor tinnitus.
Natuurlijk zijn er ook extra oplossingen. Er is een aantal dingen die u kunt doen om de manier waarop u over tinnitus denkt en erop reageert te veranderingen. Bijvoorbeeld ontspannings- en mindfulness oefeningen, een gezond dieet (alcohol, koffie, cola, chocola en nicotine kunnen de tinnitus verergeren.) draag gehoorbescherming als er lawaai is, zet uw muziek niet te hard, denk positief en zorg voor een goed slaappatroon.
Heeft u vragen over tinnitus en/of technische mogelijkheden die Horend Goed kan bieden? Neem even contact met ons op, wij helpen u graag in Zaandam of Krommenie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten